DODELAVA

Dodelava je postopek, ki ga opravi vsaka tiskovina po tiskanju. Pri obdelavi obstajajo različice, ki jih lahko izbirate; odvisno od vaše želje, sredstev in namena vašega projekta.

Dodelava je idealen način, kako obogatiti tiskovino: poudari njeno obstojnost in ji doda eleganten učinek, ki lahko vaši znamki poda prestižen ali profesionalen videz.

Kako lahko izboljšam svojo tiskovino in katero dodelavo izbrati?

V kolikor v Tiskarni VEK natisnete material, ki bi ga bilo treba dodelati, poskrbimo tudi za to. Kot dodatno dodelavo tiskanega materiala vam ponujamo:

 • rezanje, luknjanje, izsek (štancanje)

Rezanje oblikuje vsako tiskovino na njen končni format ali pa jo pripravi na dodelavo.
Luknjamo tiste tiskovine, ki jim je najpogostejša naloga viseti. Ta proces dodelave uporabljamo tudi pri luknjanju vrečk za vstavljanje ročk.
Izsek ali štancanje pa je najpogosteje uporabljena dodelava pri tiskovinah, ki imajo nestandardno obliko ali odprtino. Izsek uporabljamo za potiskan embalažni material, etikete, mape in vrečke.

 • Zgibanje

Zgibanje je vrsta dodelave, ki tiskovinam omogoči prepogibanje v željeno obliko, s katero lahko poudarimo na posebno obliko ali kakšne izstopajoče elemente.
Od preprostih tiskovin zgibamo letake, plakate in zemljevide, od bolj zahtevnih (zahtevajo nadaljnjo dodelavo) pa zgibamo knjige, brošure, revije in podobno. V postopku zgibanja lahko tiskovino tudi točkovno zalepimo.

 • Plastificiranje

Določene tiskovine zahtevajo dodelavo, ki jih celotno zaščiti pred fizičnimi poškodbami. Najbolj idealen postopek takšne dodelave je plastifikacija tiskovine, ki doda sloj zaščitne prevleke. S tem vašo tiskovino zavarujemo, ji izboljšamo trdnost in podaljšamo življenjsko dobo. V naši tiskarni vam, med drugimi, ponujamo dve najbolj uporabljani foliji: mat in sijaj. Sijaj folija fotografijam in slikam okrepi kontrast in jim poda boljšo ostrino. Mat folija pa umiri tiskovino in ustvari razkošno in elegantno površino. Ponujamo vam tudi plastificiranje z zlato ali srebrno folijo.

 • Numeracija (številčenje)

Tiskarna VEK vam ponuja numeriranje različnih izdelkov, kot so vstopnice ali bloki.

 • Slepi tisk (reliefni tisk)

Slepi tisk je vrsta dodelave, kjer na tiskovini ustvarimo reliefno podobo želenega logotipa ali motiva z namenom poudarjanja in ustvarjanja teksture in senc. Logotipi ali motivi imajo fizično globino ali višino na površini papirja - ko jih potipate, jih lahko začutite z vašimi prsti. Slepi tisk lahko kombiniramo z dodatkom druge tehnike dodelave – zlatim tiskom ali UV lakom, kar še bolj poudari učinek in razkrije eleganco vaše tiskovine.

 • Zlatotisk ali vroči tisk (tisk s folijo v različnih barvnih odtenkih)

Zlatotisk je vrsta dekorativnega tiska, ki kovinsko folijo nanese na površino tiskovine z uporabo toplote in pritiska. Najpogosteje je to potiskana embalaža, pretežno embalaža za kozmetične izdelke pa tudi druge vrste tiskovin, kjer stranka želi poudariti eleganco izdelka. Zlatotisk dodaja vizualni učinek različnim elementom vaše tiskovine, kot je logotip ali besedilo. Zlatotisk se lahko kombinira tudi s slepim tiskom, pri katerem je površina na dotik dvignjena oziroma izbočena ali vbočena. V Tiskarni VEK Koper je izvedljivo, da po želji v vročem tisku natisnemo tudi druge barvne folije.

 • UV lakiranje

UV lak je oblika dodelave, ki vam omogoča popestritev tiskovine. Lak se nanese na določene dele tiskovine, med tiskanjem pa jih utrjuje UV svetloba. Posledica tega je sijaj premaz na različnih področjih tiskovine, pri čemer druga površina ostane neobdelana – običajno mat.

 • Znašanje

Znašanje je postopek, ko tiskarske pole ali liste postavimo v pravilno zaporedje. Takšna dodelava se uporablja pri ustvarjanju revij, katalogov, brošur in knjig.

 • Lepljenje

Lepljenje je postopek, ko se lepilo nanaša na papir.
Tiskarna VEK Koper vam ponuja tudi strojno lepljenje potiskane kartonske embalaže (eno ali več točkovno), map, vrečk in podobnih tiskovin.

 • broširanje, spiraljenje

Broširanje je postopek nanašanja lepila na hrbet tiskovine in združevanja z ovitkom. Spiraljenje je postopek vezave tiskovine s spiralo. Omenjene dodelave so specifične za izdelavo knjig, brošur, katalogov, blokov in koledarjev.

 • revijanje (spenjanje z žico)

Revijanje je vrsta dodelave, pri kateri se tiskarske pole strojno vlagajo in v hrbtu vežejo z žico. Tovrstna dodelava se uporablja pri manj obsežnih tiskovinah, kot so revije, ceniki, bloki in podobno.

 • Žlebljenje

Pri večjih gramaturah in mat premaznih papirjih je včasih material potrebno žlebiti, saj s tem preprečimo lomljenje vlaken v papirju. Žlebljenje se uporablja pri izdelavi map, platnic, zgibank ali tudi potiskani kartonski embalaži.

 • Perforiranje

Perforiranje je postopek dodelave, s katero tiskovini določimo trganje na predvidenih mestih. Perforiranje se uporablja pri blokih, vstopnicah, kuponih ipd.

 • kaširanje

Kaširanje je postopek dodelave, pri kateri se trša podlaga prevleče s potiskanim materialom. Kaširanje se uporablja pri utrjevanju platnic za knjigo in za potiskano kartonsko embalažo. V Tiskarni VEK kaširamo tako na karton kot na mikroval.

 • Vezava

Vezava se uporablja pri oblikovanju knjig, brošur in katalogov. V naši tiskarni vam ponujamo dve različni vezavi:
* mehka platnica
* trda platnica