Oglejmo si dva načina tiskanja – njune razlike in kdaj je smiselno izbrati enega ali drugega; vsak ima posebne ugodnosti glede na zahtevnost vašega projekta.

OFFSET

Offset tisk je vodilna tehnologija in najboljša izbira pri tisku večjih količin, saj zagotavlja ugodno ceno in kakovosten odtis. Ta način tiska uporablja matrice, običajno izdelane iz aluminija, ki se uporabljajo za prenos slike na gumijasto podlago, nato pa podlaga sliko prenese na list papirja. Od tukaj izhaja njegovo ime – offset – barva se prenaša posredno na papir.

Prednost offset tiska je, da lahko uporabljamo veliko različnih vrst papirja, hkrati pa pri samem tisku ponuja uporabo posebnih barv, kot so kovinske in Pantone barve.

V Tiskarni VEK tiskamo na različne vrste materialov. Škatle oz. embalažo tiskamo na različne kartone po kakovosti in debelosti, tiskamo pa tudi na polipropilen do debeline 0,8 mm.

DIGITALNI TISK

Digitalni tisk ne uporablja matric za prenos barve, ampak namesto tega uporablja laser in namesto barve - toner. Digitalni tisk ima prednost pri manjših količinah (500, 100 ali pa samo 1 kos!). Druga prednost digitalnega tiska je personalizacija – možnost spreminjanja podatkov. Če vsaka tiskovina potrebuje edinstveno (personalizirano) vsebino, je digitalni tisk najboljša izbira. Tiskovina, natisnjena na digitalnem stroju, je takoj uporabna za nadaljnjo dodelavo, saj je barva že suha. V Tiskarni VEK Koper digitalni tisk uporabljamo že vrsto let, ker se zavedamo, da naročnikom omogoča krajše roke izdelave in cenejši tisk.

Glede na to, da se je tehnologija digitalnega tiska izboljšala, je omogočila kakovosten tisk na več različnih materialov. Tako digitalni tisk uporabljamo tudi za tisk več različnih vrst izdelkov, med njimi tudi embalaža oz. škatle.