Kakšna je razlika med digitalnim in offset tiskanjem? Tiskanje je tiskanje, kajne? Žal to ne drži.

Oglejmo si dva načina tiskanja – njune razlike in kdaj je smiselno izbrati enega ali drugega; vsak način ima posebne ugodnosti glede na zahteve vašega naslednjega projekta.

OFFSETNI TISK

Offsetni tisk je še vedno vodilna tehnologija, saj ponuja najvišjo kakovost tiska pri visokih nakladah. Ta način tiska uporablja matrice, običajno izdelane iz aluminija, ki se uporabljajo za prenos slike na gumijasto podlago, nato pa podlaga sliko prenese na list papirja. Iz tukaj izhaja njegovo ime – offset – barva se prenaša posredno na papir. Prednost offsetnega tiska je, da se pri tisku lahko uporablja veliko različnih vrst papirja, hkrati pa pri samem tisku ponuja uporabo posebnih barv, kot so kovinske in Pantone barve. V Tiskarni VEK tiskamo na različne vrste materialov, predvsem na papir in karton, tiskamo tudi na polipropilen do debeline 0,8 mm.

Offsetno tiskanje je najboljša izbira pri tisku večjih količin, hkrati pa zagotavlja ugodne cene, natančen prenos barve in profesionalno izdelano tiskovino.

DIGITALNI TISK

Digitalni tisk ne uporablja plošč kot offsetni tisk, ampak namesto tega uporablja toner. Digitalni tisk ima prednost pri manjših količinah (500, 100 ali pa samo 1 kos!). Druga prednost digitalnega tiska je možnost spreminjanja podatkov. Če vsaka tiskovina potrebuje edinstveno (personalizirano) vsebino je digitalni tisk najboljša izbira. Tiskovina, natisnjena na digitalnem stroju, pa je takoj uporabna za nadaljnjo dodelavo.

V Tiskarni VEK Koper digitalni tisk uporabljamo že vrsto let, ker se zavedamo, da naročnikom omogoča krajše roke izdelave in cenejši tisk. Glede na to, da se je tehnologija digitalnega tiska izboljšala, je omogočila kakovosten tisk za več različnih potiskanih izdelkov. Tako digitalni tisk uporabljamo tudi za tisk kartonske embalaže v manjših količinah.